La meva foto
Rosa Roger
Soc Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques, en Comerç Internacional i estudiant de la UOC de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades. La ferma experiència i el know-how en l'àmbit del Comerç Internacional i el coneixement de diverses llengües, em permet desenvolupar un ampli ventall de tasques de manera eficient i gaudir d'un perfil força adequat per a multinacionals. Participo de manera activa com a Community Manager i agitadora de divulgació cultural amb passió i fort compromís envers la ciència i les lletres.

No trobo la paraula per expresar-ho



“Com és que s'ha fet tan tard tan aviat?" ― Dr. Seuss
 


                    Hi ha paraules en altres llengües que no tenen traducció. Però si les coneixem, serveixen per calmar de llarg, el possible neguiteig que pot produir un grapat de sensacions i sentiments, que et fan pensar que ets algú ben estrany, perquè no trobes el mot adient per a batejar-lo i per tant compartir-ho.
 


                     Aquest és el cas de la paraula en alemany Torschlusspanik.


                     Torschlusspanik és com tenir un rellotge biològic per a tot, i que fa tic-tac en un volum que va en augment. Ets assegut fent vida interior, mentre notes com vas envellint, i observes com els altres van corrent maratons. I en general, van salvant el món. Penses en allò que has estat fent durant i amb la teva vida. I t'estresses amb la llista d'objectius que t'has imposat i que encara no has complert.


                     Aquesta paraula descriu la por o l'angoixa que se sent, per norma general, quan prenem consciència de que ens fem grans, quan ens adonem que el temps corre i que les oportunitats importants van desapareixent, siguin laborals o socials.


                    Torschlusspanik és una combinació de tres paraules alemanyes "Tor" porta, "Schluss" tancat i "panik" pànic. Podriem comparar-ho amb la famosa crisi de la mitjana edat o amb el concepte anglès "FOMO" (Fear Of Missing Out).


                   Segons sembla aquesta paraula ja existia a l'edat mitjana, i feia referència al pànic experimentat pels camperols quan corrien per tornar a la ciutat abans que les portes de les muralles es tanquessin en caure la nit. Estar fora de les muralles protectores, significava estar exposats al fred, als animals salvatges i als lladres.





Comentaris

  1. Si ets tu qui es pregunta com és que s’ha fet tan tard tan aviat, benvinguda al club torschlusspanik, al qual pertanyo fa uns anys.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars