La meva foto
Rosa Roger
Soc Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques, en Comerç Internacional i estudiant de la UOC de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades. La ferma experiència i el know-how en l'àmbit del Comerç Internacional i el coneixement de diverses llengües, em permet desenvolupar un ampli ventall de tasques de manera eficient i gaudir d'un perfil força adequat per a multinacionals. Participo de manera activa com a Community Manager i agitadora de divulgació cultural amb passió i fort compromís envers la ciència i les lletres.

Santiago Ramón y Cajal, el científic definitiu?


Aquest article va ser publicat a "The Biochemist", una revista de tirada bimensual i de lectura essencial per a tot aquell amb un interès fonamental envers els processos de biologia molecular, salut i malaltia. "The Biochemist" és una bona manera de seguir les notícies i les diverses posicions envers temes de rellevància de la comunitat de biociència molecular.


Per Salvador Macip - Universitat de Leicester.


El premi Nobel de Fisiologia i Medicina del 1906 el van compartir dos científics que varen establir les bases per al coneixement del funcionament del cervell,  Camillo Golgi i Santiago Ramón y Cajal. Se'ls va concedir aquest honor en reconeixement pel seu treball sobre l'estructura del sistema nerviós. Tanmateix, de manera contrària al que sol passar en aquestes situacions, un d'ells estava equivocat i va intentar sabotejar les teories de l'altre, rebutjant admetre els seus errors fins i tot quan en el seu discurs d'acceptació del premi. Com s'ho va fer Santiago Ramón y Cajal, un humil doctor espanyol, per eclipsar el llegendari patòleg italià i canviar per sempre la manera en com veiem el cervell?

Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) era un home de família, un fotògraf innovador, un artista, un escriptor consumat, un hipnotitzador, un àvid jugador d'escacs i moltes coses més però, per sobre de tot, era un científic. La ciència era la seva feina, la seva passió, la seva obsessió i el seu refugi. Quan la seva filla Enriqueta va contraure una febre greu, probablement una tuberculosi meníngia, i els limitats recursos mèdics d'aquell temps no eren suficients per oferir-li cap cura, la seva dona Silveria feia guàrdia al costat del llit tota la nit, mentre Santiago marxava al seu estudi, incapaç de fer front a la situació, i s'aïllava dels problemes que omplien el món real. Allà, en el seu domini privat, va passar cada minut lliure que tenia utilitzant el seu microscopi per explorar nous horitzons i solucionar les qüestions que més l'intrigaven. La seva tossuderia, la seva paciència i els seus grans poders d'observació el van portar a convertir-se en el científic més expert del seu i potser de tots els temps.

Santiago, fill d'un metge rural autodidacta d'una regió empobrida d'Aragó de mitjans del segle XIX, era un nen problemàtic que tothom creia que no arribaria enlloc. Es barallava constantment i era un barrilaire. Una vegada, se les va enginyar per muntar un canó improvisat que ell i els seus amics van utilitzar per tombar una tanca. No s'adaptava al rígid sistema escolar del moment i haguera preferit passar el temps llegint llibres d'aventures o observant les coses i dibuixant-les. Tanmateix, el seu pare, un home estricte, tenia altres plans. Tot i que Santiago, en realitat, volia ser un artista, el van forçar a estudiar medicina. D'acord amb el seu caràcter, Santiago va rebel·lar-se, però després de negociar i pregar durant anys, durant els quals fins i tot va exercir temporalment com a aprenent de sabater, finalment va transigir i va assistir a l'escola de Medicina a Saragossa.

Allà va descobrir que les coses a la universitat no estaven tan malament com es pensava. Hi havia un munt d'oportunitats per sadollar la seva inesgotable curiositat. El fet de prendre consciència de la dimensió que abraçava la resolució d'enigmes mèdics l'entusiasmava força. També es va adonar que la seva passió per l'art era, de fet, un avantatge quan estudiava anatomia. Finalment va incorporar-se al departament on també treballava el seu pare. D'aquesta manera, la seva carrera com a científic va començar fent dissecció de cadàvers i dibuixant el que veia, a més d'ensenyar els coneixements bàsics als nous estudiants. Aviat va adonar-se que el que de veritat li interessava era el fet d'entendre la manera com el cos humà funcionava, no el fet de tractar els pacients quan es posaven malalts. En diverses ocasions quan era petit, havia ajudat força al seu pare i sabia que seria més feliç treballant en un laboratori que no pas a l'hospital o anant de poble en poble visitant gent malalta. I exactament això és el que va fer durant la resta de la seva vida.

Casat i amb una família que anava creixent, Santiago va mudar-se a València, on el seu nom va ser relacionat ràpidament amb l'estudi de les malalties infeccioses, un tema que havia d'ensenyar en aquella universitat. La seva popularitat va augmentar (i es va guanyar uns quants enemics de per vida) quan amb el raonament científic va desacreditar una vacuna que es donava per acabar amb l'epidèmia de la còlera que el 1885 assolava la ciutat. Però els microorganismes no eren el que realment li interessaven i aviat va centrar la seva atenció envers l'òrgan més misteriós del cos humà: el cervell. A Barcelona, on Santiago es va mudar el 1888, va fer les seves descobertes més famoses. Va arribar amb la idea de perfeccionar els estudis avançats sobre el teixit nerviós, entusiasmat perquè Barcelona era aleshores una ciutat pròspera on treballaven alguns dels millors metges i científics del país . El 1888 ha estat considerat el seu annus mirabilis, l'any en què totes les peces del trencaclosques van començar a encaixar. Santiago tenia 35 anys quan es va adonar que aquell embolic de fibres que es podien veure en observar una incisió al cervell que havia prèviament tenyit era en realitat un bosc de neurones. Els seus intrincats dibuixos, encara útils i sorprenents de veure al cap de 130 anys, descriuen què hi veia amb tant detall i cura com una fotografia faria avui en dia. Són la prova de la seva habilitat d'observar la natura, com també de la seva habilitat artística, utilitzada d'una manera que el seu pare no hauria somniat mai quan intentava dissuadir a Santiago de convertir-se en pintor professional.

El moment decisiu de la carrera de Santiago va ser quan va aprofitar el coneixement obtingut de la fotografia, un dels seus entreteniments habituals, i ho va aplicar a la ciència. Va utilitzar la comprensió de la química del revelatge de la fotografia per tal de millorar la famosa tècnica concebuda per Camillo Golgi. El biòleg italià ja era una llegenda quan Santiago va començar a estudiar les mostres al seu microscopi barat. Va ser gràcies a l'especial coloració platejada d'en Golgi que Santiago va poder començar el seu treball. Però el jove espanyol va ser suficientment intel·ligent per ajustar el mètode amb la finalitat d'aconseguir una claredat i una resolució mai vistes. Va ser precisament això, i totes les hores que va passar al microscopi, que li va permetre veure el sistema nerviós d'una manera diferent. Santiago va ser el primer a manifestar que les neurones eren cèl·lules individuals que comunicaven amb les altres a través d'uns braços llargs semblants a les branques dels arbres d'un bosc, en comptes d'una única xarxa continua com Golgi i tothom creien en aquell temps.

Les contribucions de Golgi a la histologia i a l'estudi del cervell són nombroses i essencials, i el fan mereixedor de rebre qualsevol premi. Tanmateix, va fracassar en reconèixer que la teoria de Santiago funcionava molt millor que la seva pel que fa a la descripció de l'organització de les neurones. Tot i la seva oposició, la resta del món va acceptar les noves descobertes força ràpid i aviat Santiago es va convertir en una celebritat. Primer va ser en els cercles científics però la seva fama es va expandir ràpidament arreu, especialment després del Premi Nobel, el primer per a un científic espanyol, que el va empènyer envers el focus d'atenció que tan poc li agradava.

El 1892, Santiago va marxar de Barcelona cap a Madrid, on va viure la resta de la seva vida intentant defugir el reconeixement immediat que havia obtingut. Fins i tot per a un país que, històricament, mai havia estat massa interessat per la ciència, va ser difícil ignorar la revolució que els descobriments de Santiago havien aportat a la medicina i, per tant, a la societat. Va continuar la seva recerca fins el darrer dels seus dies, al mateix temps que formava la nova generació d'històlegs i científics espanyols que portaren el seu llegat més enllà. Part del seu llegat acadèmic també inclou un conjunt de llibres per a tots els públics força entretinguts. Els llibres, encara llegits a Espanya de manera regular, ofereixen una barreja d'escrits autobiogràfics amb pensaments sobre temes ben diversos, seleccionats de les seves experiències d'anys d’observador àvid. Sovint estan relacionats amb la ciència però també inclouen política, història i d'altres temes que l’amoïnaven.

Malgrat l’ampli ventall d'interessos, Santiago serà recordat sobretot com un home compromès amb la ciència. El vespre en què la seva filla Enriqueta lluitava per sobreviure, Silveria va ser incapaç de demanar l'atenció a Santiago, fins i tot quan es va donar compte que la nena empitjorava. Tancat en el seu estudi, enganxat al microscopi, com moltes altres nits, Santiago era aliè del que succeïa fora del seu regne. Quan al final va sortir de l'habitació, diverses hores després, va trobar la seva dona bressolant el cos sense vida de l'Enriqueta. No l'havia volgut molestar, així que s'havia quedat sola dins la seva habitació, plorant en silenci. Aquest és un dels exemples que demostren que per a Santiago Ramón y Cajal la ciència sempre anava primer. Gràcies a la seva devoció incondicional, va aconseguir canviar el món.

Salvador Macip és científic i escriptor. Va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona on també va obtenir un doctorat en Genètica Molecular. És Professor Associat al Departament de biologia Molecular i Cel·lular a la Universitat de Leicester, on dirigeix el Laboratori de Mecanismes del Càncer i l’Envelliment. Ha publicat aproximadament 30 llibres a Espanya, molts dels quals han estat traduïts, incloent llibres de divulgació com "Jugar a ser Déus" (amb Chris Willmott, guanyador del XIX Premi Europeu per la Divulgació Científica) i una biografia de Santiago Ramón y Cajal, . Email: sm460@le.ac.uk


Traducció al català: Rosa Roger
Revisió: Salvador Macip

Enllaç al l'article original:  
https://drive.google.com/open?id=1LbSSGRun4SFjtHxFIfgMpoLwLSv12JRZ









Comentaris

Entrades populars