La meva foto
Rosa Roger
Soc Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques, en Comerç Internacional i estudiant de la UOC de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades. La ferma experiència i el know-how en l'àmbit del Comerç Internacional i el coneixement de diverses llengües, em permet desenvolupar un ampli ventall de tasques de manera eficient i gaudir d'un perfil força adequat per a multinacionals. Participo de manera activa com a Community Manager i agitadora de divulgació cultural amb passió i fort compromís envers la ciència i les lletres.

Què tenim entre mans?



Amb tot el terrabastall de canvi vital, d'horaris, viatge i festes, he de confessar que encara no he trobat el moment per seure, asserenar-me i acabar d'escriure, un munt d'entrades encetades per al blog que vaig acumulant, com fa l'esquirol amb els fruits secs just abans de l'hivern, a la pila de documents virtuals per enllestir.

I tot això sense incloure el temps d'estudi necessari per als exàmens semestrals a la UOC de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades que estan a caure.

Entre les composicions pendents es troba la del mercat de Nürnberg, ciutat visitada aquest Nadal (entre d'altres que tinc al cap sobre aquesta localitat però que encara no he inserit un mot), un sobre Txaikovski i aprofitant l'avinentesa les relacions de la música i la ciència i els beneficis d'aquesta per al cervell, la presentació del llibre "Antropocè: la fi d'un món" per part del Dr. Daniel Closa, Doctor en Biologia i investigador del CSIC a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, l'homenatge que van retre a Joan Fontcuberta, professor i degà a la FTI, la Biblioteca d'Humanitats juntament amb la Facultat de Traducció i Interpretació, un altre sobre la cita amb Boris Vian a la llibreria "La Calders" en commemoració al seu centenari i amb els seus traductors Joan-Lluís Lluís, Jordi Martin Lloret i Adrià Pujol Cruells i finalment la Tertúlia oferta pel Dr. Oriol Mitjà, Doctor en Medicina i Investigador en l'àmbit de les malalties infeccioses, sobre la lluita contra les malalties tropicals oblidades a través de la recerca a la Universitat de Vic, en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC-UvIC) de la UVic-UCC, aquí l'enllaç 
https://mon.uvic.cat/tlc/oriol-mitja-la-lluita-contra-les-malalties-tropicals-oblidades-a-traves-de-la-recerca-una-classe-magistral/ amb la gravació i les fotografies.

Tanmateix, i com que ara tinc uns horaris força més flexibles, em puc donar el gust, com apassionada de la ciencia, de fer un seguiment dels ponents en el mateix marc i ahir mateix vaig i vam tenir l'oportunitat d'escoltar a la Comunicadora Científica Evelyn Segura. 


Cal dir i recordar que el projecte de les TLC-UVic disposa d'un elevat capital social, científic i humà pel foment de les vocacions científiques de la joventut i per afavorir que el col·lectiu de professorat dels centres de secundària participin en aquests projectes de forma activa i se'ls atorga valor i reconeixement com a professionals de l'Educació. Es troba al blog: Tertúlies de Literatura Científica http://mon.uvic.cat/tlc/

L'Evelyn Segura va parlavar sobre la supervivència en el món animal i va donar a conèixer el seu llibre "Adaptarse o morir –Los secretos de la naturaleza para sobrevivir en el mundo animal." Una obra, com va exposar, clarament dividida en quatre parts: naixement, creixement, maduresa i mort i que cada capítol es pot llegir per separat, fet que permet deixar-lo descansar, tot i que hi ha un fil argumental de rerefons.

No explicaré aquí en detall tot el que va enraonar, perquè per sort hi ha molta part que es troba en el llibre i també perquè una hora i escaig dóna molt per explicar, tot i que quan el tema ens entusiasma, i el ponent és proper, sembla que només hagin passat cinc minuts.

Va parlar de temes tan interessants com l'encefalització, la bipedestació, la Teoria del Dilema obstètric, la Teoria de la Taxa Metabòlica, sobre les Forces de Van der Waals, curiositats sobre la caça, alguns tipus de reproducció a través de l'exemple dels Dimonis Negres de Mar, la funcionalitat d'una esperança de vida més llarga en el cas de les femelles d'orca, la vida eterna de les meduses, l'empatia i el dol pels éssers estimats perduts dels elefants, i la influència del canvi climàtic en la barrera de corall. Aquí l'enllaç: 
https://mon.uvic.cat/tlc/evelyn-segura-el-mon-animal-sobreviure/ de nou amb la gravació i les fotografies.

El més destacable és quan els divulgadors expliquen què significa per ells el camp que han escollit i com el viuen. Evelyn Segura deia que la relació que té amb la ciència és com un fort enamorament però pausat, tranquil, i que té moltes ganes d'explicar tot allò que sap i que aprèn, de la mateixa manera que mostraríem i en parlaríem de la nostra parella.

Avui mateix torno a viatjar fins a la Seu d'Amics de la Unesco a Barcelona on el Dr. Salvador Macip , metge, investigador i escriptor impartirà la conferència "Cap on va la genètica".



Evelyn Segura - Biòloga i divulgadora científica
Julita Oliveras -  Coordinadora del Programa "Ciencia i Societat" de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Doctora en Biologia


D'esquerra a dreta:
Una servidora
Julita Oliveras -  Coordinadora del Programa "Ciencia i Societat" de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Doctora en Biologia
Evelyn Segura - Biòloga i divulgadora científica
Laura Arumí



Comentaris

Entrades populars