La meva foto
Rosa Roger
Soc Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques, en Comerç Internacional i estudiant de la UOC de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades. La ferma experiència i el know-how en l'àmbit del Comerç Internacional i el coneixement de diverses llengües, em permet desenvolupar un ampli ventall de tasques de manera eficient i gaudir d'un perfil força adequat per a multinacionals. Participo de manera activa com a Community Manager i agitadora de divulgació cultural amb passió i fort compromís envers la ciència i les lletres.

Utilització de bombes intel•ligents per matar cèl•lules velles.


Aquesta és la nota de premsa de la pàgina web de comunicacions de la Universitat de Leicester, traduïda al català, i que acompanyava la publicació del treball del Dr. Salvador Macip, publicat inicialment a la Royal Society of Chemistry  i extret del Nanoscale Horizons Journal.



Una nova nanotecnologia desenvolupada a La Universitat de Leicester podria fer que les persones visquessin més anys.



Una nova eina que detecta i destrueix les cèl·lules velles que interfereixen amb les funcions normals dels teixits del cos ha estat desenvolupada a la Universitat de Leicester, amb l'objectiu de millorar els símptomes de l'envelliment en els humans.Estudis previs han demostrat que, quan els animals envelleixen, acumulen progressivament cèl·lules velles en els seus òrgans. A mesura que n’incrementa el nombre, aquestes cèl·lules interfereixen amb les funcions habituals dels teixits i fins i tot, poden fer que les cèl·lules veïnes també envelleixin. Per aquestes raons, a vegades se les ha arribat a anomenar cèl·lules "zombi".



S’ha demostrat que si s’eliminen aquestes cèl·lules, és possible alentir els símptomes associats a l'envelliment i perllongar la vida dels animals. No obstant això, no ha estat mai possible detectar aquestes cèl·lules en el cos humà i matar-les de manera selectiva. Biòlegs cel·lulars i químics de la Universitat de Leicester han col·laborat per desenvolupar una nova eina per fer precisament això, amb l'objectiu de definir noves estratègies per millorar l'envelliment.



La investigació està dirigida pel Dr. Salvador Macip, Professor Associat del Departament de Biologia molecular i cel·lular,que explica que "això és un avenç científic que podria millorar l'envelliment en humans. És necessària més investigació tot i que, basant-nos en el que sabem actualment, el fet de matar cèl·lules zombi faria possible una millora en l'envelliment i canviaria la manera en què es tractarien en un futur malalties com la diabetis, l'Alzheimer o l'obesitat.”



Els científics del Laboratori de Mecanismes del Càncer i l'Envelliment de la Universitat de Leicester, dirigit pel Dr. Macip, van ser capaços de superar l'obstacle inicial de localitzar cèl·lules velles en els teixits quan van descobrir una sèrie de proteïnes sobreexpressades en la superfície d'aquestes cèl·lules. Ara, aquests marcadors han estat utilitzats per dissenyar "bombes intel·ligents" que poden detectar les cèl·lules velles i alliberar-hi un fàrmac a dins.



 Aquests avenços, publicats en línia a la revista Nanoscale Horizons, han estat possibles gràcies a una nova nanotecnologia – els Nanopolímers d'Impressió Molecular (nanoMIPs) – desenvolupada per l'equip del Professor Sergey Piletsky's al Departament de Química i MIP Diagnostics Limited de la Universitat de Leicester. Els nanoMIPs són unes partícules molt petites que poden ser modelades per tal de reconèixer qualsevol proteïna d'una cèl·lula. Van ser modificades per reconèixer una de les proteïnes que abunden a la superfície de les cèl·lules velles i després etiquetades amb una molècula fluorescent per tal d'ajudar a detectar-les.



Aquestes nanopartícules, produïdes utilitzant un abordament innovatiu en fase estable,  propietat de MIP Diagnostics, van ser capaces de detectar cèl·lules velles en el laboratori i, quan van ser injectades en ratolins de diferents edats, marcaven els teixits dels animals més vells. A més, quan les nanopartícules van ser carregades amb un fàrmac, van ser capaces de dirigir-se específicament a les cèl·lules velles i matar-les.



Aquesta és la primera nanopartícula dirigida dissenyada contra cèl·lules velles i té el potencial per ser utilitzada com a eina de diagnosi i teràpia en humans. A més a més, gràcies a la natura genèrica de la propietat del procés d'impressió utilitzat en aquesta investigació, MIP Diagnostics ofereix la possibilitat de dissenyar nanoMIPs a mida per altres objectius clínics rellevants.



Detectant i eliminant cèl·lules senescents utilitzant nanopartícules d'impressió molecular, disponible per llegir en línia: 



Traducció al català: Rosa Roger 

Revisió: Dr.Salvador Macip


Aquesta és la nota de premsa de la pàgina web de comunicacions de la Universitat de Leicester, traduïda al català, i que acompanyava la publicació del treball del Dr. Salvador Macip, publicat inicialment a la Royal Society of Chemistry  i extret del Nanoscale Horizons Journal.






Comentaris

Entrades populars