Östermalmshallen och husmanskost
Un dels aspectes més
peculiars d’Estocolm són els mercats coberts on hi feineja gent que viu als
voltants d’aquests mercadals. En aquestes llotges s’hi ofereix el “Street Food”
o menjar del carrer, la cuina tradicional del país. O com diríem a casa nostra,
el menjar casolà.
És ben conegut el mercat
obert de Östermalmshallen.
Potser ho traduiriem com a Els Centres Comercials de
l’Est. El prefixe “öster”, és “Ost” en
alemany “east” en anglès i est en català. Seguidament, “malms” significa “shopping centres” o centres comercials i
per acabar “hallen” ens indica “hall”
en anglès, sala en català.
Aquests centres comercials de l’est es troben dintre
d’un bonic edifici de les acaballes del s.XIX. Es poden trobar un bon nombre de
forns i comerços, sobretot de formatges artesanals d’allò més exquisits. Hi ha
també força restaurants i cafeteries on també s’hi pot gaudir de bon menjar,
sobretot de marisc o “husmanskost”, el menjar
casolà.
El “husmanskost”o la cuina nòmada sueca és, entre aquells de paladar més fi,
considerada una de les més exquisides que es prepara amb els ingredients locals,
tot incloent-hi un munt d’espècies autòctones. El prefixe “husman” significa el propietari de la casa, i que potser ens mena
vers als mots Hausemann de l’alemany i houseman de l’anglès. El terme era
originalment utilitzat per denominar tot tipus de menjar que provenia del camp
i no dels pobles.
Els mètodes de cocció solien
prendre molt de temps com el “redningar”·o “roux”, una barreja de farina i greix
que es feia i fa servir per lligar moltes de les salses bàsiques i el “långkok (del “long cook” “long
boil” “slow boil” en anglès), el ben nostrat a foc lent.
Aquestes tradicions culinàries i plats
força semblants al “husmanskost” els
trobem també en d’altres països escandinaus tot i que puguin variar en alguns aspectes.
Suècia forma part del cinturó del Vodka i de les begudes destil·lades
històricament com el “brännvin” i
els”snaps”, que han estat
diàriament complement dels menjars.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada